Minggu, 08 November 2015

Bronkitis kronik Gejala dan Cara Deal Dengan Ia

Bronkitis kronik Gejala dan Cara Deal Dengan Ia

Takrif kamus untuk Bronkitis adalah "radang membran mukus dalam tiub bronkial. Ia biasanya menyebabkan bronchospasm dan batuk."

Seperti jenis penyakit, ia tidak dirawat sehingga tanda-tanda sudah jelas dan penyakit tidak di peringkat awal lagi. Gejala bronkitis kronik perlu dirawat dengan cepat dan tegas sebagai kendur mungkin membawa kepada kanser tekak. Kaedah rawatan yang benar-benar bergantung kepada diagnosis doktor dan apa jenis bronkitis yang anda ada.

Kadang-kadang, over-the-kaunter ubat penahan untuk batuk, walaupun untuk orang-orang yang teruk, boleh memberi kelegaan kepada batuk yang menyakitkan dan berterusan yang strain bukan sahaja sistem pernafasan, tetapi walaupun otot perut kadang-kadang kejang.

Ingat Batuk adalah cara yang paling biasa dan paling diterima untuk mengosongkan atau membersihkan kahak dan perkara lain yang tidak diingini daripada paru-paru. Malah, tidak ada ubat yang diketahui dan tepat untuk gejala bronkitis, sama ada kronik atau tidak, dan satu-satunya perkara yang doktor boleh benar-benar lakukan adalah cuba untuk melegakan tanda-tanda yang memberi kemudahan kepada individu.

Salah satu gejala bronkitis kronik yang lebih biasa adalah semput atau bernafas bisingnya. Jika ini berlaku, anda mungkin akan diminta mempertimbangkan untuk mengambil ubat bronkodilator, iaitu melalui penyedutan.

Walau bagaimanapun, untuk batuk yang melampau, yang mungkin sudah oleh jangkitan bakteria dalaman (ditunjukkan oleh kahak kuning-kehijauan), anda boleh diperintahkan untuk mengambil antibiotik yang kuat; kerana penahan batuk biasa mungkin tidak berkesan sama sekali.

Jika anda telah disahkan menghidap simptom bronkitis kronik, anda harus mempertimbangkan ini sebagai serius. Doktor tegas melarang merokok, mengelakkan orang-orang yang asap, menjauhkan diri dari orang-orang dengan selsema atau batuk, walaupun cuba untuk menjauhkan diri dari orang ramai yang besar kerana risiko yang lebih besar untuk memburukkan lagi gejala, kerana sejuk mudah dari orang lain boleh menjadi sangat masalah berat bagi seseorang dengan bronkitis kronik.

Jika anda bekerja dalam persekitaran yang risiko kesihatan anda, maka anda mungkin terpaksa berhenti kerja itu, jika anda menghargai hidup anda lebih, iaitu. Cara lain untuk mengurangkan batuk adalah untuk menjauhkan diri dari tempat-tempat sejuk dan basah, dan sebaliknya mencari cuaca panas, walaupun ini adalah lebih daripada perubahan drastik.

Jika gejala-gejala bronkitis kronik hilang dan kemudian kembali lagi, beritahu doktor anda dengan segera.

Bronkitis kronik yang mengancam nyawa jika anda mengambil ia untuk diberikan. Ia perlu dijaga, dan cepat.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar