Minggu, 08 November 2015

Merawat Scleroderma Dengan Terapi PEMF

Merawat Scleroderma Dengan Terapi PEMF

Scleroderma atau sklerosis sistemik progresif (PSS) adalah suatu keadaan yang sangat kompleks, dengan komponen autoimun utama. Alahan makanan perlu dikesampingkan sebagai punca yang berpotensi. Medan elektromagnetik berdenyut [PEMF] mungkin berkesan untuk mengawal aspek-aspek tertentu scleroderma tetapi tidak dijangkakan untuk menyembuhkan atau mematikan keadaan. Pada asasnya, PEMF akan sangat membantu untuk mengawal beberapa komplikasi dan kesan sampingan scleroderma dan benar-benar boleh memperlahankan pergerakannya. Tidak ada sebab ia tidak dapat digunakan bersama-sama dengan mana-mana terapi lain, termasuk rejimen penyakit mengubahsuai. Dari segi sokongan untuk menggunakan PEMF untuk scleroderma, saya dapat mencari dua kajian yang dinilai penggunaannya. Saya tidak mempunyai pengalaman testimoni merawat keadaan ini.

Kajian pertama termasuk 20 pesakit scleroderma dengan sindrom Raynaud. Mereka telah dirawat dengan PEMF digunakan untuk tulang belakang di C4-Th7 dan Th10-L2 vertebra. Mereka mendapati bahawa 95% mempunyai peningkatan yang melebihi berpeluh palmar, kepekaan sejuk, refleks dan ulnar pengaliran saraf. Halaju meningkat 5-7m / s.

Percubaan klinikal kedua dikawal melihat rawatan dengan PEMF yang berbeza dalam kombinasi dengan terapi konvensional dan alternatif lain, termasuk terapi fizikal, makanan tambahan, dan urutan. Kajian ini mempunyai 80 pesakit, 52 daripada mereka mempunyai penebalan tempatan / proses menjadi kejam dan 28 mengetuai pelbagai bidang yang terlibat. Kajian ini mempunyai kumpulan asas dan kumpulan perbandingan, dengan 40 dalam setiap, dan kumpulan kawalan pertiga daripada orang yang sihat. Kumpulan terapi mempunyai terapi biasa ditambah PEMF, manakala kumpulan kawalan hanya mempunyai terapi biasa. Rawatan telah digunakan setiap hari untuk kursus 12 prosedur. Mereka telah dinilai menggunakan ujian klinikal dan imunologi. Kumpulan rawatan mempunyai pemulihan penuh dalam 16 daripada 40 individu, dengan peningkatan ketara dalam lain (yang menunjukkan 95% sekurang-kurangnya beberapa penambahbaikan) 22. Kumpulan kawalan mempunyai pemulihan penuh dalam hanya 10 dan peningkatan yang ketara dalam 19 (73% menunjukkan sekurang-kurangnya beberapa penambahbaikan). Terdapat peningkatan yang sangat ketara secara statistik dalam indeks imun berbanding dengan kumpulan kawalan, termasuk imunoglobulin, letupan mengubah aktiviti limfosit dan pelengkap. Mereka membuat kesimpulan bahawa PEMF memudahkan penambahbaikan klinikal serta imunologi dalam scleroderma / PSS.

Walaupun kajian ini menunjukkan manfaat pada pesakit scleroderma dengan walaupun kursus terhad digunakan, ia akan dijangka bahawa manfaat berterusan akan dilihat dengan penggunaan yang berterusan dalam jangka panjang. Ia mungkin perlu untuk meneruskan penyakit tradisional ejen mengubahsuai (rawatan DMARD) pada awal, bergantung kepada keterukan scleroderma, dan kemudian beransur-ansur berkurangan mereka dengan menggunakan PEMF berterusan dan pemantauan parameter klinikal. Menambah oral jenis I kolagen makanan tambahan untuk protokol rawatan juga boleh menambah manfaat yang PEMF untuk meningkatkan penebalan tisu, kerana PEMF, yang untuk meningkatkan parut yang disebabkan oleh pemendapan kolagen agresif.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar