Minggu, 08 November 2015

Cara semulajadi Turunkan Paras Kolesterol Anda

Cara semulajadi Turunkan Paras Kolesterol Anda

Anda hanya mendapat markah ujian kolesterol anda ke belakang dan doktor anda berkenaan. Yikes! Ini adalah prospek yang menakutkan. Anda tidak keseorangan dalam mendapatkan berita ini. Berjuta-juta orang setiap tahun adalah diberitahu oleh doktor mereka bahawa mereka perlu untuk menonton kolesterol mereka, menukar diet mereka, dan mungkin juga bermula pada ubat-ubatan preskripsi. Kolesterol tinggi adalah menakutkan dan boleh membawa kepada masalah kesihatan yang serius. Tetapi berita baik adalah bahawa terdapat banyak perkara yang anda boleh lakukan secara semulajadi menurunkan paras kolesterol anda.

Pertama mari kita bercakap sedikit tentang apa kolesterol.

Kolesterol

Sebenarnya ada dua jenis kolesterol yang muncul pada ujian darah kolesterol anda. Satu adalah "baik" baik hati dan yang lain adalah "buruk" jenis.

HDL

Kolesterol baik yang dikenali sebagai HDL, atau lipoprotein ketumpatan tinggi. Ini jenis kolesterol bekerja dengan badan anda dan membantu untuk bergerak kolesterol tidak baik bersama-sama. HDL juga membantu badan anda untuk mewujudkan hempedu dan membina atau membaiki sel-sel baru. Anda ingin mempunyai skor yang lebih tinggi daripada jumlah itu.

LDL

The kolesterol tidak baik yang dikenali sebagai LDL, atau lipoprotein ketumpatan rendah. Ini jenis kolesterol bergerak perlahan-lahan melalui arteri anda dan sering globs pada dan tersekat. Dari masa ke masa kolesterol LDL akan membawa kepada sekatan aliran darah di dalam arteri anda. Dan ini adalah apa yang menyebabkan strok dan serangan jantung. Anda mahu nombor yang rendah seperti ini kolesterol.

Sememangnya Turunkan Kolesterol anda

Terdapat begitu banyak cara yang anda secara semula jadi boleh menurunkan kolesterol anda. Kebanyakan perkara-perkara ini begitu mudah untuk menggabungkan ke dalam hidup anda yang anda tidak akan perasan yang anda telah menukar gaya hidup anda. Sudah tentu, lebih teruk skor kolesterol anda yang lebih drastik perubahan yang anda akan perlu untuk menjadi. Tetapi ini adalah hidup kita, kita bercakap tentang, jadi ia benar-benar berbaloi!

Makanan

Baris pertama pertahanan apabila berurusan dengan kolesterol tinggi adalah sentiasa untuk mengubah diet. Ini bermakna memotong makanan goreng, memotong kembali pada daging merah, berubah dari tenusu lemak tinggi ke rendah lemak atau susu tanpa lemak. Menukar diet anda juga bermaksud menambah dalam makanan yang baik untuk badan anda dan akan membantu tahap kolesterol anda. Ini adalah makanan seperti kacang, ikan, limau, dan sayur-sayuran.

Tambahan

Terdapat begitu banyak makanan tambahan luar biasa yang anda boleh menambah kepada rutin harian anda yang akan membantu anda untuk mendapatkan tahap kolesterol anda kembali di bawah kawalan. Sesetengah makanan tambahan ini adalah hanya sebagai berkesan yang ubat-ubatan preskripsi, tetapi tanpa kesan sampingan. Pastikan bahawa anda berunding dengan profesional perubatan sebelum menambah apa-apa makanan tambahan ke dalam rutin anda. Berikut adalah beberapa makanan tambahan yang boleh diambil untuk menurunkan kolesterol secara semula jadi anda:

· Vitamin B4 atau Niacin

· Ekstrak Daun Artichoke

· Serat Larut

· Minyak ikan

· Omega-3 Asid Lemak

Dadah preskripsi

Walaupun ubat-ubatan ini semakin popular mereka benar-benar harus barisan terakhir pertahanan ketika datang untuk menurunkan paras kolesterol. Terdapat begitu banyak cara lain untuk menurunkan kolesterol secara semula jadi anda bahawa ubat-ubatan preskripsi harus menjadi perkara yang terakhir yang anda lakukan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar