Minggu, 08 November 2015

Menggunakan Ayurveda Tinggal Sihat Secara semulajadi

Menggunakan Ayurveda Tinggal Sihat Secara semulajadi

Dalam dunia hari ini, orang ramai sudah mula memberi tumpuan lebih dan lanjut mengenai cara untuk kekal sihat. Dalam hal ini, cara-cara semula jadi adalah kepala atas bahu jika dibandingkan dengan rakan-rakan mereka kaedah tiruan. Ayurveda adalah satu kaedah semulajadi tetap sihat. Di samping faedah lain pada masa ini, ia adalah salah satu yang paling dicari-cari ubat untuk menjadi sihat dan ceria.

Ayurveda wujud kira-kira 5000 tahun yang lalu yang menjadikan ia jenis tertua perubatan holistik masih wujud hari ini. Sebenarnya, perkataan Ayurveda mata air dari dua perkataan: ayu yang bermaksud kehidupan dan veda pengetahuan yang mewakili. Secara ringkas oleh itu, Ayurveda bermaksud pengetahuan tentang kehidupan dan telah terbukti berkesan dalam mengekalkan keharmonian antara badan dan semangat.

Mereka yang mengamalkan Ayurveda percaya bahawa ia telah diturunkan kepada orang-orang kudus dan bijaksana yang menjadikan ia suatu 'sifat ketuhanan'. Ia telah diturunkan dari satu generasi ke generasi seterusnya dari mulut ke mulut sehingga baru-baru apabila ia meletakkan secara bertulis. Ia adalah avatar Vishnu yang berjaya meletakkan konsep Ayurveda ke dalam bentuk bertulis bersama-sama dengan idea kesedaran diri.

Prinsip Ayurveda berkisar kesejahteraan badan dan semangat. Sebaik sahaja anda mencapai ini, anda telah berjaya menjaga penyakit dari anda. Ini tidak seperti halnya dengan perubatan kontemporari yang memberi tumpuan kepada merawat gejala daripada pergi kepada perjuangan teras penyakit, iaitu kekurangan kesihatan dalam diri seseorang. Dengan menyatukan roh kita dengan Tuhan kesedaran atau kuasa universal, Ayurveda bertujuan untuk membawa keharmonian dalam kehidupan kita.

Dalam usaha untuk ini untuk bekerja, Ayurveda menggunakan lima unsur-unsur. Ini adalah: eter, air, udara, api dan bumi. Unsur-unsur ini juga dirujuk sebagai 3 doshas: Vata, Pitta dan Kapha. Dalam bahasa yang mudah, mereka yang telah berjaya dengan sempurna mengimbangi tiga doshas menikmati kesihatan yang sempurna manakala mereka yang mempunyai ketidakseimbangan terdedah kepada penyakit dan kesihatan yang buruk.

Dalam Ayurveda terdapat tiga faktor utama yang menentukan kesejahteraan seseorang: pemahaman asas tentang bagaimana fungsi badan kita, apa hubungan wujud antara badan dan fikiran kita dan akhirnya, sifat tertentu setiap orang.

Untuk bekerja, perubatan Ayurvedic menggunakan berikut: nasihat mengenai diet yang betul anda perlu menggunakan, penggunaan ubat-ubatan Ayurvedic yang sesuai, penggunaan ubat-ubatan herba, urutan badan, meditasi, yoga dan latihan pernafasan. Di samping itu, ahli terapi Ayurveda anda boleh meminta anda untuk sama ada mengurangkan tekanan atau untuk meningkatkan tenaga anda antara preskripsi lain. Melihat bagaimana berkesan Ayurveda telah ternyata, ia tidak menghairankan bahawa ia menunggang gelombang kejayaan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar