Minggu, 08 November 2015

Kursus Crash Terapi Ayurveda

Kursus Crash Terapi Ayurveda

Ayurveda merupakan sains purba. Ia bukan sahaja mengenai mendiagnosis rakyat penyakit mereka. Ia adalah mengenai menjalani kehidupan yang sihat dan seimbang di tahap mental, fizikal dan ilahi. Ia menerangkan bagaimana udara yang kita sedut, makanan yang kita makan, udara yang kita sedut, kesegaran alam semula jadi, aroma bunga, keindahan alam semula jadi, semua memberi kesan kepada kehidupan kita.

Ayurveda merupakan sains holistik India berurusan dengan penyakit tubuh manusia. Ia adalah berdasarkan kepada undang-undang sejagat mengimbangi lima elemen yang api, udara, tanah, eter dan air. Kelima-lima elemen membuat badan fizikal. Masalah kesihatan seperti sakit pinggang menjejaskan kekuatan dan fleksibiliti tulang belakang sakit menyebabkan, apabila salah satu di atas dinyatakan keluar dari kira-kira.

Seperti Ayurveda, rawatan pelbagai penyakit hati menumpukan kepada Pitta dosha dan tidak di hati. Ketidakseimbangan Agni dan pita melahirkan pelbagai jenis penyakit hati. Ojus terjejas juga. The Pachaka Pitta adalah berdasarkan hati; oleh itu, segala penyakit hati dilayan serentak dengan rawatan Pachaka Pitta.

Hati adalah organ api juga kerana ia mempunyai Tejo agni, Vayavya Agni, Nabhasa Agni, Parthiva Agni dan Apo Agni di dalamnya. Ranchaka pita dan agnis ini dalam hati, memecahkan bahan-bahan ke dalam faktor-faktor unsur mereka seperti Vayu (udara), thejus (api), akasham (ruang), Prithvi (bumi) dan ap (air). Maka unsur-unsur ini diedarkan kepada tisu masing-masing (dhatus) dalam badan fizikal.

Perlembagaan individu ini telah dipilih atas dasar keseimbangan antara doshas dan kecenderungan penyakit juga berdasarkan ia. Kekuatan api penghadaman (agni) dan fungsi usus (Kostha) memberi kesan kepada perlembagaan badan. Badan fizikal terdiri daripada tujuh tisu (dhatus) dan bahan buangan (malas) dikeluarkan oleh mereka. Cecair dan pati diedarkan ke seluruh badan melalui rangkaian saluran. Kesihatan dan mental keupayaan fizikal juga dipengaruhi dengan tiga juzuk universal yang saling bergantung antara satu dengan yang lain. Ini adalah tiga gunas iaitu aktiviti (Raja), kesucian (sattva) dan kepejalan (tamas).

Manusia jatuh sakit apabila gaya hidup atau faktor-faktor luaran atau mental mewujudkan ketidakseimbangan dalam satu atau lebih kawasan itu. Campuran herba yang digunakan untuk mendiagnosis masalah perubatan dalam perubatan Ayurveda. Makanan organik dan bahan-bahan yang kini mendapat Mengesahkan secara saintifik juga.

Sains seluruh Ayurveda adalah berdasarkan kepada fakta bahawa lima elemen membuat alam semesta ini iaitu; api, udara, tanah, eter dan air. Ini adalah unsur-unsur yang mewakili doshas atau tenaga dalam badan manusia. Ini adalah Pitta, Vata dan Kapha. Ketiga-tiga elemen ini bertanggungjawab untuk kesihatan badan dan minda kita. Tubuh akan kehilangan kira-kira apabila mana-mana satu doshas ini keluar dari kira-kira. Setiap individu mempunyai kadar yang unik dan berbeza beliau ini doshas yang mentakrifkan mereka kesejahteraan, kesihatan dan alam semula jadi. Setiap individu adalah unik Ayurveda. Ia mencadangkan garis panduan pemakanan dan gaya hidup khusus untuk membantu individu menjalani kehidupan yang sihat dan seimbang. Ia juga mencadangkan ubat-ubatan ayurveda untuk rawatan penyakit yang berbeza.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar