Minggu, 08 November 2015

Punca Utama untuk Buasir

Punca Utama untuk Buasir

Ramai orang yang mempunyai buasir atau buasir, kerana mereka juga dikenali, tertanya-tanya bagaimana di dunia mereka mendapat mereka? Well, terdapat banyak sebab-sebab yang berbeza buasir, dan sering beberapa faktor akan memainkan peranan dalam perkembangan mereka. Banyak faktor-faktor ini adalah di bawah kawalan langsung anda. Faktor-faktor lain, di sisi lain, tidak berada di bawah kawalan anda. Kami akan mengambil lihat terperinci di punca-punca buasir dan datang dengan penyelesaian yang mana berkenaan.

Adakah anda suka untuk membaca surat khabar manakala di dalam tandas? Kajian telah menunjukkan bahawa duduk di tandas untuk jangka panjang ketegangan masa meletakkan pada urat dan boleh menyebabkan buasir. Jangan duduk di dalam tandas untuk jangka masa yang lama! Gunakan sofa untuk membaca akhbar pagi dan menjauhkan diri dari tandas apabila membaca. Ingat, tandas tidak perpustakaan dan hanya boleh digunakan sebagai tempat untuk pergi ke bilik air. Sebagai masa kehamilan yang wanita memanjangkan, berat ditambah dari bayi akan memberikan tekanan kepada urat dubur dan menjadi buasir. Mengelakkan sembelit adalah cara yang pasti untuk membantu menyingkirkan mereka selepas kehamilan. Ini melibatkan banyak minum cecair dan juga mengambil suplemen yang tinggi serat seperti Metamucil.

Yang lebih tua anda akan mendapat peluang yang lebih anda mempunyai untuk membangunkan buasir. Sebagai orang tua sistem penghadaman mereka dan urat menjadi lebih lemah dan lebih terdedah kepada buasir. Makan makanan yang betul dan bersenam boleh membantu melegakan gejala-gejala dan boleh menghapuskan mereka sama sekali. Ia adalah sangat penting untuk mengambil makanan yang mempunyai kualiti yang tinggi dan mesra ke arah sistem penghadaman. Juga, akan berjalan-jalan sekali sehari pasti dapat membantu mengurangkan pengumpulan darah. Umur pasti boleh menyebabkan buasir, tetapi anda masih boleh membuat beberapa perubahan gaya hidup untuk mencegah hal ini.

Tidak munching pada buah-buahan dan sayur-sayuran yang mencukupi? Malu pada anda, ia adalah masa untuk mula mendengar mama dan makan jumlah yang betul sayur-sayuran dan buah-buahan. Mereka adalah sangat tinggi dalam serat. Adakah anda mengelakkan makan makanan ini? Maka ini boleh menjadi punca buasir anda.

Jika anda mempunyai berat badan berlebihan anda menambah tekanan kepada urat di kawasan dubur dan pelvis, dan banyak dengan cara yang sama seperti kehamilan, boleh menyebabkan buasir. Dengan bersenam dan berdiet anda boleh mengeluarkan tekanan ini dan membantu memerangi masalah ini. Terdapat banyak program yang berbeza di luar sana yang boleh membantu anda menurunkan berat badan. Obesiti adalah salah satu punca utama buasir dan ramai orang telah menerima bantuan yang besar selepas kehilangan berat badan tambahan.

Meneran di dalam tandas juga merupakan faktor utama untuk menentukan sama ada seseorang akan mempunyai buasir. Ini meletakkan ketegangan yang serius pada urat dan boleh menyebabkan buasir. Pastikan anda makan serat dan pergi ke bilik air apabila anda sudah bersedia, akan mengelakkan keperluan untuk memerah dan akhirnya melegakan buasir anda.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar