Minggu, 08 November 2015

Hidup Holistik Dengan Kerala Ayurveda Ubat

Hidup Holistik Dengan Kerala Ayurveda Ubat

Ayurveda adalah perubatan tradisional India, berasal 5000 tahun yang lalu. Ini terapi rawatan lama memberi penekanan kepada kesihatan badan, minda dan jiwa. Ia dilakukan melalui mewujudkan keseimbangan lima unsur-unsur udara, api, tanah, air dan ruang dalam badan melalui diet, senaman dan gaya hidup.

Maksudnya

Ayurveda berasal daripada dua perkataan Sanskrit. Ayu bermakna kehidupan dan Veda, bermakna pengetahuan, dengan itu, Ayurveda bermakna pengetahuan kehidupan.

Kerala Ayurveda

Kerala adalah tanah keindahan alam semula jadi semata-mata dan kehijauan dara. Pelancong boleh mengalami kebahagiaan sebenar Ayurveda di sini. Geografi, ia terletak di banjaran bukit daripada Ghat Barat yang diberkati tempat dengan hutan hijau. Mereka berbangga dengan banyak tumbuh-tumbuhan semula jadi. Bukit-bukit hijau subur menawarkan pelbagai jarang herba dan tumbuh-tumbuhan yang banyak digunakan dalam rawatan Ayurveda.

Secara literal, ia bermaksud 'Sains Kehidupan'. Di Kerala, sistem rawatan kuno ini diamalkan seperti agama. Kerala Ayurveda membantu untuk berehat badan dan minda yang terbaik. Ia menggalakkan imuniti, panjang umur dan memori yang tajam. Sistem kuno perubatan menawarkan pelbagai pilihan.

Sebahagian daripada program rawatan termasuk:

Pengurusan tekanan
Slimming
Penjagaan kecantikan
Terapi peremajaan
Program anti-penuaan
Ayurveda Ubat

Kerala Ayurveda menawarkan pelbagai jenis ubat yang menyembuhkan pelbagai penyakit.

Beberapa ubat-ubatan ini adalah:

Arishta

Dengan menggunakan intipati tulen herba, anda boleh menyediakan ubat ini. Ia membantu dalam meningkatkan penghadaman. Arishta juga meningkatkan selera makan. Ubat yang menyembuhkan gangguan sistem pernafasan dan saraf. Ia digunakan untuk merawat orang yang mengalami penyakit seperti anemia, insomnia, epilepsi, sakit belakang, kebas, sakit belakang, kemurungan, asma, masalah jantung dan hati dan kehilangan ingatan.

Asavam

Asavam adalah ekstrak yang anda boleh menerima dengan herba mendidih dalam air. Sebagai hampir sama dengan Arishta, ia juga menyembuhkan orang yang mengalami penyakit yang sama.

Ghritam

Nama lain dari Ghritam adalah Ghrit. Ini perubatan Ayurveda mempunyai kandungan lemak yang tinggi. Pakar perubatan Ayurveda mengesyorkan ubat untuk pesakit yang mengalami kelemahan.

Kashayam

Ia adalah ubat yang biasa dalam Ayurveda. Satu campuran herba direbus di perairan pada haba tertentu untuk menyediakan kashayam. Untuk menerima ubat yang terbaik, herba ubat lain juga ditambah kepadanya dan itu juga, secara berkala masa.

Lehyam

Pakar-pakar perubatan Ayurveda mengesyorkan ubat untuk pesakit, yang mengalami gangguan pernafasan dan pencernaan. Ini adalah ekstrak herba diambil sebagai tonik umum untuk badan.

Choornam

Ia adalah serbuk herba yang mempunyai jangka hayat yang lebih panjang. Ia digunakan untuk Nasya (hidung) terapi dan untuk pembersihan gigi.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar